Tevékenység

Kutatás-fejlesztés és innováció

A kutatás-fejlesztés és az innováció a Tudásközpont olyan fő tevékenységei, amelyeket folyamat alapon végez. A Tudásközpont működési folyamatait az ISO 9001 minőségirányítási rendszer követelményei szerint auditálták és tanúsították.

Ez lehetővé teszi számára, hogy a Magyarországon működő nemzetközi járműipari multinacionális nagyvállalatok európai szintű egyetemi platformon alapuló fejlesztői és vizsgáló helyszíneként tevékenykedjen. Az együttműködések során közvetlenül is hasznosítható, a járműiparban sorozattermékként is megjelenő eredmények születtek, mint például:

 • biztonságkritikus járművek illetve áramellátás nélküli pót- és vasúti-teherkocsik esetében (is) alkalmazható flotta-menedzsment rendszer
 • elektronikus járműfék
 • addicionális ellenkormányzást lehetővé tevő szervokormány
 • a tehergépjárműveknél és buszoknál, valamint a motorvonatoknál és tolató mozdonyoknál az un. turbólyukat megszüntető sűrített levegős motorfeltöltő rendszer prototípusa

A multinacionális nemzetközi nagyvállalatok magyarországi leányvállalatai mellett a magyar tulajdonú nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások és akadémiai partnerek számára – illetve velük együttműködésben – végez kutatás-fejlesztést, járműtervezést, hibrid járműépítést.

A Tudásközpont a járműhajtásokhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési eredményeit, fejlesztési és oktatási tevékenységre egyaránt alkalmas – saját maga által tervezett és épített – járművekben jeleníti meg:

 • kizárólag ultrakapacitásokkal hajtott jármű
 • fékezési energia visszatáplálására alkalmas kizárólag elektromos hajtású jármű
 • saját fejlesztésű agymotorral hajtott, hidrogén gázzal (is) üzemelő hibrid jármű

Jármű-komponens vizsgálat, szakértés

A Tudásközpont, saját eszközparkjával végez labortevékenység-szolgáltatást jellemzően nagy járműipari vállalatok számára. Mechatronikai Vizsgáló Laboratóriuma alkalmas az ipari jellegű igények kielégítésére mind a kutatás, mind pedig a fejlesztés területén. A kamrák kialakítása lehetővé teszi még a nagyobb méretű mechatronikai komponensek vizsgálat közbeni analízisét, illetve működtetését is. A laboratórium professzionális berendezéseivel kiegészítve a kamrákban élettartam funkcionális valamint szabvány szerinti vizsgálatokat lehet végrehajtani, melyeket összefoglaló néven környezetállósági vizsgálatoknak nevezünk.

Termelési-rendszerek fejlesztése

...

Felnőttképzés

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) képzési engedélye alapján versenypiaci körülmények között, végzi a gépjárművezető szakoktatók, vizsgabiztosok és iskolavezetők hatósági képzését és éves továbbképzését akár távoktatás (E-learning) keretein belül.

Az országban egyedálló módon, saját fejlesztésű a hatóság által jóváhagyott tananyag alapján végzi a közúti járművek műszaki vizsgáztatását végző vizsgabiztosok képzését és továbbképzését, amelyhez az összes szükséges engedéllyel illetve technikai feltétellel (járművek, műszerek, számítástechnika stb.) rendelkezik.

Pályázati tevékenység

Versenypiaci szerepvállalása mellett a Tudásközpont a pályázati tevékenységekben is jelentős lehetőségeket lát, akár mint konzorciumi résztvevő vagy vezető partner, hogy a tudományos és kutatás-fejlesztési területeken kapcsolatrendszerét és tudásbázisát bővítse.

Fontosabb sikeresen lezárult pályázatai:

 • FP6-os CIVIS (konzorciumi tag)
 • Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport – FP7-ICT (konzorciumi tag)
 • TRUCKDAS (konzorciumi tag)
 • RECYTECH (konzorciumi tag)
 • INT_DIAG (konzorciumi tag)
 • HUSK/1101/1.6.1/0161 – Lean knowledge and laboratories; vezető partner (01.09.2012 - 31.12.2013)
 • KMR_12_038 (konzorciumi tag)

Közbeszerzés részvétel

A Tudásközpont, a felsőoktatási intézmények körében kivételes módon közbeszerzéseken is részt vesz, hogy működését és tudását versenypiaci körülmények között megméretve, a több lábon állás jegyében diverzifikálja működését és javítsa üzleti eredményét.

Közbeszerzésen nyertes tenderei:

 • Metróvonal üzemvitelének műszaki auditálása, 2011 (Széchenyi István Egyetemmel közösen)
 • Tudományos alapú Továbbüzemeltetési Protokoll kidolgozása, 2012 (Széchenyi István Egyetemmel és Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen)