Jármű-komponens vizsgálat, Szakértés

A BME EJJT Járműipari Tudásközpont 2008 februárja óta működteti Mechatronikai Vizsgáló Laboratóriumát, mely alkalmas az ipari jellegű igények kielégítésére mind a kutatás, mind pedig a fejlesztés területén. Eddig több nagy autóipari cégtől érkezett megbízás különböző mechatronikai vizsgálatok elvégzésére. A kamrák kialakítása lehetővé teszi még a nagyobb méretű mechatronikai komponensek vizsgálat közbeni analízisét, illetve működtetését is. A Mechatronikai Vizsgáló Laboratórium számára rendelkezésre állnak olyan professzionális berendezések, melyek segítségével környezetállósági, valamint funkcionális méréseket lehet végrehajtani. A kamrákkal elvégezhető vizsgálatokat három részre lehet bontani:

 • Élettartam/tartóssági vizsgálatok;
 • Szabvány szerinti vizsgálatok;
 • Funkcionalitásbeli vizsgálatok.

A tartóssági vizsgálatok feladata, hogy segítségükkel meg lehessen becsülni egy részegység/alkatrész várható élettartamát. A mérés során több, a kamrákban működtetett berendezés meghibásodása alapján lehet az élettartam-szórásképek statisztikai értékelését elvégezni. A gyorsított élettartam-vizsgálatok végrehajtása a vibrációs, a hőmérséklet(változás), valamint a párásítás és a só-permet által okozott igénybevételek, és ezek kombinációi segítségével történik.

A szabvány szerinti vizsgálatok az egyes alkatrészekre vonatkozó, kötelező jellegű eljárásokat tartalmazzák a szabványban lefektetett paraméterek alapján. A mérés végén a mintadarab használhatóságát, illetve a károsodás mértékét figyelik, és ha szükséges, változtatnak a konstrukción, az anyagösszetételen, valamint a gyártástechnológián. A már létező szabványokon kívül lehetőség van újabbak módszerek akkreditálására, melyekkel a vizsgálóberendezések használhatósága ezen a területen is tovább bővíthető.A funkcionalitásbeli vizsgálatok jelentik a legszerteágazóbb mérési lehetőségeket a kamrákkal kapcsolatban. Működés közben figyelhető az alkatrészeknek az igénybevétel hatására tanúsított reakciója. Ezekkel az eljárásokkal lehet megállapítani a különböző elemek használhatóságának határait.

 • Környezetállósági vizsgálatok
  • Klimatikus tesztek (Hőmérséklet, páratartalom)
  • Hősokk
  • Korrózió
  • Vibráció (Agree Test)